Binnen het Mookse Schuttersgilde wordt wekelijks actief geoefend op het trommelen, bazuinblazen en vendelen.
Met als doel het geven van shows (zowel intern als extern), demonstraties en deelname aan wedstrijden. Repetities vinden vrijwel het hele jaar door plaats op de dinsdagavond van 19:30 uur t/m 21:30 uur op het schietterrein aan de Groesbeekseweg op de Biesselt (zie in het menu van deze site het kopje “Contact”). Geïnteresseerd? Kom gerust eens een kijkje nemen! Wilt u graag bij een speciale gelegenheid (in of buiten Mook) gebruik maken van tamboers, bazuinblazers en/of vendeliers (bijvoorbeeld voor een demonstraties), neem dan contact op met bart@schuttersgildemook.nl of kom langs op een van onze repetities. De afgelopen jaren zijn wij zelfs naar het buitenland afgereisd om onze kunsten te vertonen. Onze vendeliers, bazuinblazers en tamboers beoefenen hun hobby met veel passie. Wij laten dat dan ook graag zien. Mits uw evenement past bij de insteek van het gilde zijn wij u graag van dienst. Activiteiten waar wij onlangs aan deel hebben genomen zijn o.a. het onthullen van een monument, themaweek van jongerenvakantiewerk Mook, Molenhoekdag, Filippijnse processie/mis, dodenherdenking, opening van een versierde straat met kerst en nog veel meer uiteenlopende activiteiten.

Het Vendelen:

Door de jaren heen zijn er door Mookse vendeliers de nodige successen behaald en hoogtepunten beleefd. En dat zijn er heel wat want de vendeliers draaien al een hoop jaren mee in het Mookse Gilde.

Het Trommelen:

Zo zijn er op wedstrijdgebied (zowel bij groepsvendelen als op individueel gebied) op alle niveaus en in alle leeftijdsklassen door onze vereniging de nodige prijzen gewonnen. Met als hoogte punt 2 Europees Kampioenen!
 Zo hebben we ook de eer gehad om voor verschillende prominente bekendheden te mogen vendelen. Denk hierbij aan politici, kerkelijke overheden, leden van het koningshuis (tot aan de koningin toe). Het Mookse gilde bezit verschillende soorten vlaggen (maten, gewichten en lengtes), waardoor het mogelijk is voor vrijwel voor iedereen (jong en oud) om de kunsten van het vendelen te leren. Wij staan dan ook open voor iedereen die deze vaardigheid wil leren. 

Net als bij het vendelen, zijn ook de tamboers uit Mook er in de voorgaande jaren in geslaagd om op verschillende niveaus in diverse klassen prijzen binnen te slepen. Tegenwoordig richten de tamboers zich minder op wedstrijden en meer op het geven van shows en demonstraties (dit meestal in samenwerking met de vendeliers en/of bazuinblazers). Ze worden geregeld benaderd voor externe optredens en intern zijn ze ook niet weg te denken.

Over het algemeen wordt er getrommeld op de traditionele gildetrom. Daarnaast kent het gilde ook nog de dieptrom en de muziektrom. Belangstellenden voor het trommelen, kunnen bij het gilde een opleiding krijgen (een opleiding voor elementair trommelen en notenschrift lezen voor slagwerk). Zij hoeven hiervoor geen instrument aan te schaffen.                                             

Het Bazuinblazen:

Het Bazuinblazen (ook wel klaroenblazen genoemd) gebeurt op een bazuin/klaroen, dit is een trompet zonder ventielen. Ons gilde heeft pas sinds 2005 bazuinblazers, maar ondanks die korte periode, hebben ook zij al op individueel gebied en met de prijzen gehaald bij de wedstrijden. Het klaroenblazen heeft haar weg inmiddels ook gevonden naar de optredens en demonstraties.